GENERELLE, FORHOLD, GENERELT

Gør det!

Flag 04-04-15 ~5 minutters læsning · 1032 ord

Hej Jacob.

Jeg faldt tilfældigvis lige over dit indlæg, da jeg havde glemt at aktivere knappen der sender besked ved nye indlæg.

Desværre var der ingen der gad sende mig svar eller gode råd da jeg stod i din situation for 3 år siden, men jeg håber at jeg kan give dig nogle gode råd med på vejen.

Jeg har indtrykket af at de fleste danskere der flytter til USA gør det gennem deres arbejde. De bliver med andre ord udstationeret, får hjælp til visa, sygeforsikring, løn, flytning osv fra deres danske arbejdsgiver. Det som du taler om er meget sværere, idet du selv skal håndtere mange af disse ting.

Jeg blev selv ansat på et amerikansk børnehospital, idet jeg som læge ikke kan blive udstationeret af et firma/hospital. Min amerikanske arbejdsgiver hjalp med at sponsore mit visa, og da jeg ankom herover hjalp de med min sygeforsikring - alt andet skulle jeg selv stå for (inklusive flytningen som var pokkers dyr).

Vi har nu boet i Virginia i 3 år, og til juni bliver jeg færdig med min speciallægeuddannelse. Vi har derfor kraftigt overvejet om vi skulle flytte tilbage til Danmark, eller om vi blive og prøve at leve den «amerikanske drøm». Og valget var egentlig ganske ligetil - vi havde på ingen måde lyst til at vende tilbage til Danmark på nuværende tidspunkt.

Jeg kan fortælle dig at vores børn tog det pænt da vi fortalte dem at vi skulle flytte til USA, men da vi fortalte dem at vi overvejede at flytte tilbage til Danmark gik det helt anderledes. De sagde alle 3 at de på ingen måde ønsker at flytte tilbage til Danmark da de elsker det liv de har her, synes at mulighederne er meget bedre og sjovere, og er begejstrede over hvad fremtiden kan bringe.

Det første 12 år var hårdt da ingen af dem kunne tale engelsk. Deres skole anbefalede at de bare blev sat ind i klasselokalet uden nogen form for hjælp fra os. Det var ganske grænseoverskridende at efterlade en 5- og 8-årig i en skole velvidende at de ikke havde nogensom helst ide om hvad der blev sagt eller gjort. Men utroligt nok gik det hele over al forventning - de tog det mere end pænt, og omkring juletid talte de begge flydende engelsk. De er nu så to-sprogede som man kan blive, og er tit hjemme hos venner til overnatning osv. Det amerikanske samfund er så åbent, at man føler sig hjemme på ingen tid!

En af vores største problemer var at vænne os til skolesystemet. Det er på ingen måde som i Danmark, og det har været meget frustrerende hen ad vejen. Vi er tit ganske uenige i hvordan man håndtere forskellige problemstillinger, og synes at vores børn ikke helt har den samme frihed som i Danmark. Vi har især været bekymrede for om de kan opbygge den samme selvstændighed som de vill have gjort i Danmark, noget som vi synes er vigtigt. Det har haft indflydelse på hvor vi flytter hen til sommer, da vi ønsker at de skal vokse op et sted hvor de kan have frihed til at tage deres cykel og køre hen til deres venner uden at mor/far skal blandes ind i det. Så ift skolesystemet er der lidt ekstra arbejde at gøre, hvis man ønsker at ens børn skal have den samme uddannelse som i Danmark.

Mht få venner og opbygge et netværk, så er USA uden tvivl et af de nemmeste lande at leve i. Vi har mange enormt nære venner som altid er der for os, og nogen af dem overvejer at flytte til det samme sted som os denne sommer, så vi fortsat bruge tid sammen.

Så i det store hele kan jeg kun sige at I bør gøre det. Det har selvfølgelig været hårdt hen ad vejen (især med en arbejdsuge på 70-80 timer), men de positive oplevelser har klart opvejet de negative, og jeg føler at vi som familie er kommet meget tættere på hinanden.

Et par gode råd:

1) Undersøg forskellige steder at bo i Florida (eller hvor I ellers ønsker at bo). I kan med fordel bruge www.bestplaces.net til at undersøge de forskellige områder, da man kan se alle de demografiske oplysninger osv.

2) Undersøg skoler i området - vi har brugt www.greatschools.org som vores resource.

3) Undersøg muligheden for sygeforsikring - det er et meget vigtigt punkt! At tage på skadestuen eller blive indlagt på et sygehus kan ruinere selv den mest velhavende person. Hvis du skal have dit eget firma kan du ikke få arbejdsgiver betalt sygeforsikring (hvilket gør det en del billigere), så du skal selv d og finde det. Med «Obamacare» er det blevet lettere (men egentligt ikke billigere), og nu kan du faktisk få en bøde for ikke at have forsikring. Søg på www.healthcare.gov, som er en «marketplace» for sygeforsikring (det er det website som vi anbefaler til vores patienter hvis de ikke har en forsikring).

4) Undersøg muligheden for visa. Du kan ganske enkelt ikke bo og arbejde i USA uden et visa, så det er naturligvis det vigtigste punkt. Jeg kender ikke selv reglerne for iværksættere, men det er der en masse andre på dette website der gør, så forhåbentligt kan de give et godt råd med på vejen.

5) Og så husk på at det er nærmest umuligt at låne penge uden allerede at have gæld herovre! Kredit-systemet er svært at navigere, alt afhænger af din credit-score, som du kun kan forbedre ved at læne penge og betale tilbage. Jeg startede med at åbne en bankkonto med et debit-card, da ingen ville give mig et credit-card. Jeg kunne heller ikke låne penge til at købe en bil, men heldigvis fik jeg hjælp gennem VW, som gav mig et lån med en fantastisk rente. Nu har jeg oparbejdet en solid credit-score, og kan efterhånden låne penge som det passer mig. Jeg har læst artikler på www.creditkarma.com for at forstå systemet bedre.

Der er sikkert mange flere ting der kunne skrives om, men lad os starte med dette. Hvis du har andre spørgsmål må du endelig skrive, så vil jeg forsøge at svare så godt som jeg nu kan.

Mvh Lars

Skribentmail: