GENERELLE, FORHOLD, GENERELT, INDREJSEREGLER, INDREJSEREGLER, HOSPITALER, SKØDER, OVERSÆTTELSE, STATSBORGERSKAB

Svar til 19 år og overvejer at flytte til Tyrkiet

Flag 23-04-14 ~3 minutters læsning · 493 ord

Brug det nedenstående link til at finde ud af, hvordan du gør (pt er der vist ingen engelsk udgave):

  1. Har læst mig til at jeg skal kunne dokumentere på en bankbog, at jeg har 12000 euro til at kunne klare mig selv, før jeg kan få en opholdstilladelse. Er det korrekt?

Det kommer an på, hvor længe du vil have opholdstilladelse. PT er kravet 500 US$/måned, man søger til. Du kan dokumentere at have til 12 mdr. ved at fremvise ENTEN et kontoudtog fra en tyrkisk bank på at du har indsat hvad der svarer til 6.000 US$, ELLER kvittering på at have vekslet det beløb, lige inden du går hen med din ansøgning.

Har du i sinde at søge arbejde, så skal du søge arbejdstilladelse, og det skal du gøre inden dine 90 visumfri dage er udløbet. OBS! Man får IKKE arbejdstilladelse sammen med opholdstilladelsen, og man skal søge sammen med sin arbejdsgiver, som skal have tilladelse til at ansætte en udlænding. HAR du et sådant job søger du opholdstilladelse og fremviser din kontrakt i stedet for en velspækket bankbog.

  1. Hvordan gør jeg i forhold til forsikring, hvis jeg skulle blive syg eller behøver hospitals hjælp? Har man sin egen læge, lige som man har her i DK?

Hvis du får et regulært arbejde, skal din arbejdsgiver sørge for at tilmelde dig sygeforsikring. Ellers skal du selv tilmelde dig, og det koster pt ca. 300 TL/md. Når du har sygeforsikring og et tyrkisk personnummer kan du finde dig en ‘aile doktoru’, dvs. en fast praktiserende læge. Du skal tilmeldes en i dit boligområde. Det er som i DK, nogle har fuldt op og ikke plads til flere…

Hvis du ikke kan få dig tilmeldt, skal du tegne en forsikring, fx HCC (link nedenfor).

  1. Hvordan med min adresse i dk? Ryger min adresse, hvis jeg flytter til Tyrkiet? Skal jeg stadig betale skat af det, jeg tjener? Mister jeg mit danske statsborgerskab?

Du skal som hovedregel framelde dig folkeregisteret, når du vil være væk mere end 6 mdr. Du skal ikke betale skat i DK af det, du tjener i Tyrkiet, men du skal betale hvis indtægtskilden er dansk.

Dit statsborgerskab mister du KUN, hvis du søger om og får et andet, og kan ikke miste det blot ved at flytte til udlandet.

  1. Hvordan gør jeg, når jeg flytter tilbage til DK - jeg tænker ift om det er nemt, at få tilmeldt sig det danske folkeregistre igen?

Du skal skrive under på tro og love på at du ikke har tænkt dig at smutte til udlandet i længere tid lige med det samme.

  1. Jeg har et dansk kørekort, virker det i Tyrkiet? Jeg mener nemlig at have hørt, at man skal have et EU kørekort?

Ja, det ‘virker’. Der er nogle nye regler på vej, men jeg har kørt på mit danske, og medbringer en autoriseret oversættelse af det (lavet i Tyrkiet, stemplet hos notaren). Det har hidtil været tilstrækkeligt.

http://www.antalya.pol.tr/Sayfalar/Yabancilar-Ana-Sayfa.aspx

http://www.hccmis.com

Skribentmail: