GENERELLE, FORHOLD, JURA, REGLER, BÅDE, INDREJSEREGLER, STATSBORGERSKAB

Svar til Gravid i Tyrkiet og statsborgerskab

Flag 11-03-13 ~Et minuts læsning · 200 ord

DK og Tyrkiet giver statsborgerskab til nyfødte efter nogenlunde samme regler: barnet får det/de statsborgerskaber, dets forældre har, når de er gift når barnet fødes, uanset om det fødes i Tyrkiet, DK eller et helt tredje sted. Dvs. dine børn vil have ret til både dansk og tyrkisk statsborgerskab.

Fødslen skal anmeldes til den nærmeste danske repræsentation, hvis du føder i Tyrkiet, men barnet får ikke et cpr.nr. Det kan dog få dansk pas.

For at dit/dine børn kan bevare deres danske statsborgerskab i fremtiden, skal de på et eller andet tidspunkt inden de fylder 22 år have boet i DK som tilmeldt folkeregisteret (tommelfingerreglen er sammenlagt mindst 1 år, ELLER mindst 3 mdr. lige op til den 22. fødselsdag ), eller på anden måde kunne dokumentere ‘samhørighed’ med DK.

Hold jævnligt øje med, om loven ændres. Det kan du gøre ved at google ‘indfødsretsloven’.

Hvis barnet/børnene altså fx bor et halvt år i DK som 4-årige og senere 3 mdr. når de er 16 og 3 mdr. når de er 21, vil de opfylde kravet til ‘sammenlagt 1 år’. Det kan dog være svært at få lov til at blive tilmeldt folkeregisteret, hvis man ikke bliver mindst 6 mdr.

Skribentmail: