PENSION, OPSPARING, SKATTER, AFGIFTER, BÅDE, FØRTIDSPENSION, GRUNDE, JORD, LEJLIGHEDER, STUDIEOPHOLD

Skat studier og pension

Flag UDLANDSXPERTERNE 02-11-09 ~2 minutters læsning · 364 ord

Kære udlandseksperter.

Jeg bliver mere og mere forvirret, jo mere jeg læser, så jeg tænkte det var en bedre ide at skrive til jer.

Jeg og min kæreste flytter til Spanien til februar. Han vil starte en forretning op og jeg skal lave specialefeltarbejde på ½ år, hvorefter jeg selvfølgelig gerne vil blive boende.

Jeg er i den situation at jeg pga. sygdom skal søge førtidspension. Jeg har en lejlighed i Danmark, som ikke kan sælges forløbigt, pga. et stort værdifald grundet krisen - den skal fremlejes.

Mine spørgsmål går på beskatning. Minimum det første halve r vil jeg være i Spanien som studerende - hvordan forholder dette sig til 183-dages reglen? Man kan jo rejse på studieophold i Spanien i et år - vel uden skattetræk i Spanien?

hvis jeg overgår til pension i mellemtiden, hvordan beskattes jeg så? Jeg vil stadig være studerende i Spanien til mit speciale er færdigt, men derefter vil jeg gerne blive boende - kommer 183-dages reglen til at gælde for den tid jeg har været her som studerende også. (Jeg opgiver ikke mine studier da jeg næsten er færdig og håber at kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet en dag)

Og ikke mindst det store dilemma - skal jeg betale skat i begge lande?

Hvad gælder når jeg har en lejlighed i DK men bor hele året i Spanien - jeg har læst noget et sted med at en fremlejekontrakt kan fritage en for dobbeltbeskatning?

Eller hvad hvis jeg får lejligheden solgt og kun har bolig i Spanien - hvilken skattepligt gælder så?

Og sidst men ikke mindst - hvad ligger der i at skulle betale skat i begge lande - er det så fuld skat i DK og fuld skat i Sp af samme beløb? Så er der jo ikke rigtigt noget tilbage.

<jeg håber i kan hjælpe mig med lidt svar, selvom min situation er lidt speciel.

Desuden vil jeg gerne høre om vigtigheden af at tegne privat sundhedsforsikring - både som studerende i Spanien og som førtidspensionist. Jeg har en rygmarvsskade som følge af arvelig knoglefejl og bliver fuldt livslangt på Rigshospitalet hvor jeg en gang om året bl.a. bliver scannet.

Med venlig hilsen

Majbrit

Skribentmail: