BOLIG, KØB, SALG, ADVOKATER, EJENDOMME, EJENDOMSMÆGLERE, BYHUSE, IT

Huskøb i Spanien (svar til Jane)

Flag 28-09-04 ~7 minutters læsning · 1332 ord

Hej Jane

Jeg er ejendomsmægler i Spanien, men da du har besluttet dig for at købe uden for mit eget område håber Jeg at du vil se mit svar som en hjælp fra en dansker til en anden og ikke et forsøg på at få en ny kunde. Så her er et par råd som kan hjælpe lidt på vej :

I Spanien er der ikke noget der hedder tilstandsraport. Man køber huset som beset! Ved lov må sælger ikke skjule fejl eller mangler og han/hun kan tages til retten hvis det sker.

Men i praksis fungerer det ikke sådan da langt de fleste købere ikke har lyst/tid/resourcer til at gå rettens vej. Det kan tage flere år og inden kampen er vundet er konstruktions firmaet lukket og åbnet i et nyt navn eller sælger flyttet tilbage til sit hjemland. Det var så den dårlige nyhed. Den gode er at du selv kan gøre dit til at formindske chancerne for «uheld» efter at have købt din bolig i Spanien. Den første er sund fornuft : Gå huset igennem. Åbn og luk vinduerne, tænd for kold/varm vandhanen (hvis det tager for længe for det varme kan det skyldes at gas/el vandvarmeren er ved at være parat til udskiftning), gå på toiletet et par gange under besøget (Jeg mener det i ramme alvor) og check at WCet skyller 100 % hurtigt igennem. Hvis dette ikke er tilfældet kan det skyldes at systemet/sivebrønden/kloakeringen skal skiftes ud - og dette kan koste rigtig mange penge, check komfur at alle 4 blus virker (specielt hvis det er gas), bed din mægler om at vise dig gas kontrakten (lov pligtig i Spanien) eller bed ham at arrangerer en ny kontrakt for dig når du overtager boligen. En anden vigtig ting er selve elektriciteten, Vær sikker på at du ser hvor meget strøm huset har og at det kan klare mere end 2 tændte lamper og en vandvarmer !! Specielt ved land ejendomme bliver mange overrasket over at man ikke bare kan have vaskemaskine, Tv, vandvarmer og 5 stk belysning tændt på samme tid. Nogle gange kan det ordnes andre gange ikke. Det vigtige er at man er klar over det inden man skriver under.

Selve bygningen er et stort kapitel og da Jeg ikke er teknisk uddannet må du tage det med forbehold : Alt efter hvilken ejendom der ledes efter bør man kigge efter tydlige revner i væge og mure. (gamle land ejendomme og byhuse er fyldt med dem - men de har også stået i 50-200 år - så fortvivl ikke men se det som en del af charmen). Er den spanske bolig under 15 år bør du rynke på næsen og være varsom. Det kan tyde på byggesjusk og du kigger kun på overfladen !! Hvad gemmer sig inde bagved ? Bygge boomet i Spanien har desvære resulteret i til tider dårlig kvalitet. Dette specielt i kyst områderne med kæmpe urbanisationer bygget på få år. Jeg siger ikke at huset falder sammen 2 minutter efter at du har fået overrækt nøglen til dit nye spanske hjem. Blot at man må påregne sig fremtidige udgifter i vedligeholdese som kunne have været undgået. Inde i huset skal du tjekke tegn på fugt skader specielt på væge (fra gulvet og 12 meter op, og fra loftet og 30 cm ned) Kig bag sofaerne ! Det er ofte der du vil finde problemet med afskallet maling og til tider farve nuancer du kun vil kunne se på et abstrakt maleri. Meget smukt - men det kan tyde på at der er fugt der siver op fra fundamentet og at bygge firmaet har «glemt» at indlægge fugt beskyttelse eller har sjusket med mure arbejdet da vægene blev bygget. Igen ved gamle ejendomme må du tage det som et rustikt plus. Check også taget. Er der mere end bare et par teglsten der er røget af kan du godt forbedrede dig på at de næste par år byder på tagklatring og extra vedligehold.

Er det en ældre ejendom skal man altid være forberedt på at bruge et par af feriedagene på div. opgaver så som kalkning af mure, tætning af revner, tag klatring!, bekæmpelse af termit angreb i træ osv osv. Men dette er nu engang det «spændende» ved at eje en gammel bolig. Man ved aldrig hvor «La Casa» næste gang vil tigge om lidt tender, love and care !!

Og her et par fiduser til : Bed din mægler om at vise dig boligens vand og el måler. Dette sikre dig at du ikke er tilsluttet en eller anden «spansk ordning» som for de fleste kan komme til at koste Euros. Bed din mægler om at vise dig ejendommens grænser hvis vi taler om en bolig med have. Check også at du har fuld tilkørdselsret ind til ejendommen. Hvis du syntes at der er noget der virker lidt mystisk kan du 1) fortælle det til din mægler 2) fortælle det til din advokat og bed ham om at undersøge situationen 3) tag tilbage til ejendommen og se om du ikke kan komme i snak med naboen. Naboer har det med at være ret ærlige og kan ofte fortælle dig ting som din mægler glemte i al sin salgs snak. Du bør ikke kontakte sælger direkte. Dette kan vække en del mistillid mellem dig og ejendomsmæglerfirmet. Bed hellere din mægler om at tage dig tilbage til huset. Sig at du har et par spørgsmål du gerne vil stille direkte. Gå sælger på klingen hvis du føler den mindste tvivl om et eller flere punkter. Husk at du ved dit andet besøg bør have dine spørgsmål skrevet ned. Mange købere glemmer ial sin iver det de ville spørge om. Man skal ikke være bange for at spørge en ekstra gang. Ej heller føle at man virker lidt «dum». Det er nu at du har chancen for at spørge. Gå ud fra at sælger er over alle bjerge når du har købt boligen. Alle råd, oplysninger, fremvisninger og forklaringer er gratis indtil du har overtaget boligen.

jeg afslutter med et sidste vigtigt punkt. Syntes du at du har fundet din drømmebolig men stadigvæk er usikker omkring ejendommens stand har du mulighed for at få lavet en «spansk tilstandsrapport». Den har ikke den samme kvalitet som den danske og giver dig ikke nogen legal sikkerhed. Den koster penge at få lavet men er ikke en forsikring. Det den kan er at give dig en følelse af at du har gjort dit bedste. Det teknikeren der laver raporten kan er også pludselig at opdage et problem som vi dødelige ikke havde opdaget og derved sætte spørgsmål ved om det alligevel er den rigtige bolig eller som mange gør, bruge manglen/fejlen som led i forhandlingerne om den endelige pris på ejendommen.

Som farvel hilsen vil Jeg gerne sige at det at købe ejendom i Spanien (eller ex. Tyrkiet) helst skal være en behagelig oplevelse og en god start på et dejligt liv i syden. Med sund fornuft, 1000er af spørgsmål (også de dumme) og baggrunds research inden man drager mod varmen er man godt stillet. Brug ALTID en advokat (og ikke nødvendigvis den som din ejendomsmægler forslår) og betal aldrig 1 Euro før din juridiske repræsentant har sagt ok og det lige meget HVAD din ejendomsmægler så end siger, for hans job er at sælge til dig og advokatens er at sikre dig.

Vedr. selve købet, det juridiske og rent praktiske omkring overtagelsen er der en hel del information at hente på internettet. Der er flere danske jurister på Costa del Sol samt bistand at hente hos advokater i Danmark.

Forsøg at styre uden om dem der optræder som både advokat og spansk ejendomsmægler da der naturligvis kan opstå en interesse konflikt som kan være svær at komme ud af. Det samme gælder ejendomsmæglere som er helt eller delvist ejet af advokat forretninger hvor disse bliver brugt som købers advokat.

Og så er der kun at sige : Held og lykke.

Venlig hilsen

Thomas Stilling