BOLIG, KØB, SALG, BOLIGKØB

Dækket op til boligfest i Dubai

Flag ARTIKEL 27-11-07 ~5 minutters læsning · 937 ord

DUBAI: Personskatten og selskabsskatten er nul. Afgifter en by i Danmark og shopping en forpligtelse.

Til gengæld skal du være heldig, hvis du kan opleve tre dages regn på et helt år. Du behøver ikke bekymre dig om alt bøvlet og bureaukratiet ved et demokrati. Og kriminaliteten er banket helt i bund. Her hersker diktatur og ingen farer. Velkommen til Dubai.

Turisme afløser olie

Verdens hotteste metropol lige nu. Et mekka for de driftige og investeringslystne.

Milliardærer, millionærer og dem lige under valfarter i disse år til Dubai i De forenede Emirater den lille spids, som hænger på sydøstsiden af Saudi Arabien, men som er et selvstændigt land.

Sheik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Dubais enevældige regent, har bestemt, at olie er gårsdagens gevinst, mens turisme for fuld udblæsning samt IT, finans og medier er morgendagens pengekilde. Derfor har han antændt et gigantisk investeringsprogram, som har medført et tilsvarende boom i boligpriserne.

Det er ikke mere end seks år siden, udlændige overhovedet fik lov til at købe boliger i Dubai. Men siden er det også gået stærkt. Priserne er både tre- og firdoblet, og skal man tro eksperterne i Dubai, så er festen kun lige begyndt.

Dansk ejendomsmægler

Caspar Rantsen etablerede for to år siden sit eget ejendomsmæglerfirma i Dubai, Scandia Real Estate Brokers. Han var på det tidspunkt ansat i et stort internationalt firma, men gjorde op med sig selv, at tiden var moden til at blive selvstændig og bl.a. fokusere på kunder fra Danmark og det øvrige Norden. Han har taget hele familien med til Dubai. Udover kone og den etårige søn har også Caspar Rantsens far og mor besluttet sig for at bosætte sig fast i denne oase i Mellemøsten.

Caspar Rantsen fortæller, at det er flere forskellige typer danskere, som har fået Dubai i kikkerten. Det er ejeren af en lille virksomhed, som vælger at flytte forretningen til Dubai, og som derfor skal have en bolig. Det er den udsendte dansker, som arbejder internationalt eller hos et af de store danske firmaer. Det er danskere, som i stedet for Spanien og Sydfrankrig vælger at købe bolig nummer to i Dubai. Og så er der endelig den professionelle investor med en pengepung på 50 mio. kr. og opefter, som er på udkig efter en investeringsejendom eller måske ti etager i en af skyskraberne.

Og der er noget for enhver pengepung. Om det så er køb og salg af vuggestuer og skoler, så er også det en del af de muligheder, investorer kan finde i Dubai.

De billigste boliger finder man i det nye Dubailand vel næsten på størrelse med det halve Amager. Et kæmpestort område på 280 mio. kvadratmeter, hvor der over de næste fåår skal bygges verdens største forlystelsesland, sportsmekkaer samt hoteller med sammenlagt 60.000 værelser og en masse boliger.

En treværelses lejlighed i Dubailand fås for efter danske forhold meget beskedne 1,2 mio. kr. Men det er nok næppe det, solsultne og friværdivelholdte danskere går efter.

De mest luksuriøse boliger findes selvsagt ved kysten til Den arabiske Golf. Her ligger bl.a. det verdenskendte Burj al Arab-fantasihotel udformet som et sejl på et sejlskib. Her koster en enkelt overnatning i en »one-bedroom« over 10.000 kr. og så er det endda uden morgenmad. Luksussuiten Royal Suite på 780 kvm ligger på 75.000 kr. pr. overnatning.

Men det behøver ikke være en umulighed for mere normale indkomster at få den eftertragtede havudsigt, hvis man ser på boligmarkedet.

Dyrest er selvfølgelig boligerne på de to »palme-øer«, som er under opførelse. Nemlig The Palm-Jumeirah og The Palm Jebel Ali. Sidstnævnte ventes færdig i 2010. Her kan man få en »normal« villa for mellem seks og 6,5 mio. kr., og det afskrækker næppe så forfærdelig mange københavnere. Man skal så til gengæld typisk betale omkring halvdelen ved kontraktens underskrivelse, og det giver bygherrerne masser af likviditet at arbejde med. Der findes selvfølgelig også meget dyrere boliger påøerne.

På kysten ud til The Palm-Jumeirah ligger Dubai Marina, som lige pt. er et kæmpemæssigt, kaotisk byggerod med titusinder af arbejdere vimsende rundt på stilladserne. Her vokser skyskraberne bogstavelig talt time for time gravemaskiner, kraner m.v. er i gang 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Alt kører på fulde omdrejninger i Dubai.

En treværelses lejlighed en two-bedroom koster i omegnen af 3,5 mio. kr., men så er det også noget nær i luksusklassen. Lidt billigere er der i det store område »Greens«, som den lokale bygherre Emaar, som i parantes bemærket også er i færd med at bygge verdens højeste bygning Burj Dubai på måske op til 850 meter, står for. »Greens«-boligerne har ikke havudsigt, men til gengæld en af de mange golfbaner liggende lige uden for vinduerne.

Boligmarkedet er relativ frit i Dubai. Dog er det reglen, at boligkøbere kun kan købe en enkelt bolig pååbningsdagen, når et projekt lanceres. Man stiller sig simpelthen i kø. Efterfølgende er der dog ikke noget til hinder for, at man kan købe så mange investeringsboliger, som man har pengepung til. Udlændinge kan dog ikke købe bolig alle steder.

Selv om Caspar Rantsen efter flere år i Dubai ikke længere bemærker de mange forskellige nationaliteter og undrer sig over de muslimske traditioner, så er han godt klar over, at mange danskere har et noget forskræmt billede af et muslimsk land. Derfor starter mange møder med først at få de værste fordomme ryddet af vejen.

I Dubai kan man både se bikiniklædte kvinder på stranden, kvinder der arbejder og kører bil, alkoholservering på hotellerne og alt muligt andet, man ikke umiddelbart forbinder med Mellemøsten.

Men som det er med alt i Dubai man skal se det med egne øjne, før man tror det.