BOLIG, ØKONOMI

Danske huspriser i top i Europa

Flag ARTIKEL 14-03-06 ~2 minutters læsning · 420 ord

Der er voldsom fart på det danske boligmarked, også set med europæiske øjne.

Hvor boligpriser i udlandet tidligere kunne chokere danskere, så er det danske ejendomsmarked godt på vej til at indhente og overgå både vores nabolande og Sydeuropa, hvor priserne ellers har været drevet i vejret af udlændinges køb af ferieboliger.

Det viser den årlige rapport over det europæiske boligmarked udarbejdet af den britiske sammenslutning af boligrådgivere Royal Institution of Chartered Surveyors, RICS.

Boliger i Danmark er det seneste år steget 22 procent i pris, viser rapporten. Det er den næsthøjeste stigning i Europa, kun overgået af en stigning på 28 procent i Estland.

»Nordeuropa har haft nogle af de stærkeste stigninger i boligpriser sidste år, så tyngdepunktet i Europas boligprisinflation synes at være på vej nordpå. 2006 byder på stigende risici for boligejere med stigende renter i euro-området og frygt for større valutaudsving,« siger rapportens forfatter, professor Michael Ball.

Prisstigningernes hovedstad

Til gengæld ligger huspriserne i Europas store lande mere eller mindre stille. Af de store lande er det kun Frankrig, der stadig kan udvise en tocifret prisstigningstakt. I Italien og Storbritannien står priserne næsten stille, og i Tyskland falder de endda lidt.

I det hele taget er det blevet relativt billigere at købe hus ved Middelhavet, sammenlignet med i Danmark. En del af middelhavslandene har sidste år fået svækket deres økonomier med pres på de offentlige budgetter og svagere forbrugertillid. Resultatet er, at priserne står ret stille i lande som Grækenland, Italien og Portugal.

Forklaringen på de store prisstigninger i nordeuropæiske lande som Danmark og Sverige kan simpelthen være, at forbrugerne har set priserne stige andre steder og derfor er begyndt at forvente, at priserne også stiger hjemme hos dem selv.

»Forbrugernes forventninger kan have ændret sig i retning af en større accept af prisstigninger som uundgåelige«, hedder det i rapporten.

En anden forklaring er nye former for boliglån. Rapporten nævner direkte de danske rentetilpasningslån og senere de afdragsfri lån.

»Som følge heraf er København og ikke Tallinn husprisstigningernes hovedstad i Europa«, skriver rapportens forfatter. RICS forventer, at prisstigningerne generelt vil gå ned i fart i 2006, dels på grund af udsigten til rentestigninger, og dels fordi boligbyggeriet begynder at tage fart i en række lande, såsom Frankrig, Spanien, Irland og Sverige. Desuden er boligejerne i en række lande - Danmark, Holland og Storbritannien - temmeligt hårdt gældsatte, set i forhold til deres indkomst.

Men RICS mener dog ikke, at der er noget tegn på, at et egentligt krak er på vej.

Læs hele rapporten på http://www.rics.org