Når Britt Goodall nævner sine to chauffører hjemme i Hanoi, tænker man umiddelbart på en flot blankpoleret bil og alvorlige mænd i sorte jakkesæt. Men nej. De to chauffører er såmænd to lokale motorcykeltaxaer, som hun har fået en fast aftale med.
Familien har forlængst solgt bilen. Jim har købt egen motorcykel, mens Britt benytter de lokale tohjulede taxaer, både rundt i byen og når hun skal længere væk for at besøge værksteder uden for Hanoi. Hun sidder bag på den ene, mens den anden fragter vareprøver med hjem til kontoret.
I snart to år har Britt Goodall haft firmaet Papilot, hvis kollektion forener klassisk vietnamesisk kunsthåndværk med skandinavisk design. Det er bl.a. smukke bambus-skåle belagt med æggeskaller og perlemor, små skåle af kokosnød, der indvendig er lakeret i klare farver, og ikke mindst nogle helt unikke puder syet af gamle tæpper, som hun køber på lokale markeder i bjergområdet SaPa. Hun har netop udstillet på brugskunstmessen Formland i Herning, og til sommer drager hun til London på Summer-fair-messen for at sælge produkterne på det engelske marked.
Britt Goodall og hendes skotske mand Jim Goodall har boet mange stedet i verden i kraft af hans job som rådgiver for Danida. De mødte hinanden i Danmark, hvor Jim arbejdede med sprogundervisning af folk, der skulle udsendes for Danida. Siden har de boet i Ægypten og Somalia og nu altså på ottende år i Vietnam.
De første år arbejdede Jim stadig for Danida, men nu er han gået på pension og har helliget sig det, han oprindeligt er uddannet som: kunstmaler.
I alle de år, hvor ægteparret har været udstationeret, har Britt Goodall været så heldig, at der var brug for hende på flere forskellige niveauer, både professionelt og i det frivillige arbejde. De første par år i Hanoi hjalp hun et ungt vietnamesisk lærerpar med at opbygge en sprogskole for vietnamesiske børn.
Sideløbede har hun arbejdet for forskellige danske firmaer med at finde de rette leverandører til store og små opgaver indenfor brugskunst. På den måde kom Britt rundt til mange af de små og store værksteder, der ligger overalt i Vietnam, og efterhånden lærte hun, hvilke der var bedst til at lave bambusskåle, keramik eller fletarbejde.
Ude på de små markeder fandt hun også klassisk kunsthåndværk, som de lokale bruger i dagligdagen, og hun tænkte, at hvis man blot kunne ændre en enkelt detalje eller to, f.eks. i lakeringen, så kunne det også bruges i Danmark.
I begyndelsen var hun alene om Papilot, men har nu fået økonomisk opbakning fra danske investorer.
Foruden egne produkter, finder og producerer Britt Goodall for Jette Frølich, og for nylig har hun leveret håndbroderede servietter og kanal-æsker til Perch’ nye Tea Room.
De første par år i Hanoi boede familien i et stort hus, som var stillet til rådighed i forbindelse med Jims arbejde. Siden flyttede de til et mindre i den gamle franske bydel, men det blev lidt for dyrt, selv om det var på lejebasis.
»Jordpriserne her er på samme niveau som i New
ork, og de mange regler gør det besværligt for udlændige at købe fast ejendom,« fortæller Britt Goodall. »Derfor er det mest almindelig at leje et hus eller lejlighed. Et hus med fire-fem værelser i et godt kvarter koster omkring 10.000 danske kroner om måneden.«
Nu er de atter flyttet ind i et lidt større hus med plads til både kontor og mødeværelse.
Lige meget hvor i verden familie har boet, har Britt taget sig af indretningen. Nogle møbler og ting har fulgt dem hele vejen fra parrets første år i Danmark, bl.a. to Eva-stole, et par PH-lamper og en afsyret kommode, men undervejs er nyt kommet til. Og så bærer indretningen selvfølgelig præg af hendes kærlighed til lokalt kunsthåndværk - både fra Vietnam og fra tidligere opholdslande.
En smuk samling af hovedstøtter fra Østafrika hænger i hallen, og i stuen er der træfigurer fra både Kenya og Somalia.
Børnene er for længst flyttet hjemmefra. Datteren læste først i Geneve, men bor nu med sin danske kæreste i London. Sønnen har valgt faderens hjemby og læser på universitetet i Edinburgh.
»At ens børn også får smag for at rejse ud, er en del af den pris man må betale for at være udstationeret,« siger Britt Goodall, der dog glæder sig over, at sønnen har valgt Edinburgh, hvor han er tæt på sin farmor og hele den øvrige skotske familie.
Hele familien ses med jævne mellemrum, for både Britt og specielt Jim tager ofte til London for at deltage i byens kunst- og kulturliv.
I Hanoi bor der mange danskere, som arbejder for såvel danske som internationale virksomheder, og på ambassaden er der Åbent Hus den første tirsdag i hver måned, et initiativ som Britt Goodall roser: »Her opstår der hurtigt kontakter med andre landsmænd, så man ikke føler sig helt alene i verden. Ikke mindst de, der kun er udstationeret i kort tid, har glæde af arrangementerne. Det er her, man får mulighed for at lære de fastboende at kende og opbygge et netværk.«
I dag har Britt og Jim Goodall deres egen vennekreds af vietnamesere og andre fastboende udlændinge, og parret stortrives i Vietnam. De bliver bedre og bedre til at tale sproget og sætter stor pris på landets kultur og levemåde. Samtidig nyder de Hanois subtropiske klima, hvor kirsebærtræerne blomster både forår og efterår.
»Man er selvfølgelig privilegeret som udstationeret, men samtidig har man pligt til at sætte sig ind i landets kultur og lære dets mennesker at kende. Det kommer os utrolig meget til gode i dag, både i firmaet og privatlivet,« fortæller Britt, der et par gange om ugen dyrker Tai-chi i den nærliggende botaniske have. Det sker tidligt om morgenen, og her kan alle deltage.