GENERELLE, FORHOLD, ØKONOMI

Tyrkiet har forhøjet renten brutalt

Flag 29-01-14 ~Et minuts læsning · 197 ord

Tyrkiet greb sent tirsdag ind med næsten uhørt aggressive tiltag for at forsvare landets valuta mod den kraftige svækkelse, landets lira har været udsat for den seneste tid.

Centralbankens toneangivende rente blev mere end fordoblet til 10,0 pct. fra 4,5 pct. Samtidig hævedes udlånsrenten til 12,0 pct. fra 7,75 pct., mens indlånsrenten også fik et kraftigt løft til 8,0 pct. fra 3,5 pct.

Beslutningerne blev taget på et særmøde i centralbanken i Ankara, kun en uge efter at beslutningstagerne valgte at holde niveauerne i ro ved et planlagt rentemøde.

Den tyrkiske lira har dog været særdeles volatil og blev svækket til en kurs på over 2,35 lira per dollar på et tidspunkt fra 2,25 lira per dollar i starten af sidste uge. På den længere bane har lira været næsten konstant under pres siden maj sidste år, hvor kursen var 1,80 lira per dollar.

Markedet havde forventet handling, men ikke i så voldsom grad, og lira gik fra en kurs på 2,26 per dollar inden centralbankens beslutning til 2,18 på få minutter - en styrkelse på 3,5 pct. I løbet af natten er styrkelsen taget til, så lira ved 7-tiden i Danmark handles til 2,169 per dollar.

Skribentmail:

Mere info: http://epn.dk/okonomi2/global/europa/ECE6442379/tyrkiet-har-forhoejet-renten-brutalt/