Så lige denne artikel på retssal.dk
og nu hvor handlen med ejendomme i Tyrkiet igen er i gang - så husk at passe på hvor i handler.
Det er jo dejligt at læse at at man nu også i Tyrkiet skal have en autorisation for at handle med ejendomme - så husk - i som handler med tyrkiske mæglere - at checke om de har denne og en forsikring.
Opdateret: 8⁄3-2006
Ejendomsmægler i Tyrkiet
Ved handel med fast ejendom som ejendomsmægler i Tyrkiet, skal en række forudsætninger være opfyldte. Nedenstående artikel er en del af den artikel- og standardformularsamling, som er udarbejdet i forbindelse med køb og salg af fast ejendom som dansker i Tyrkiet. Du kan de andre artikler og standardformularer her
Af Lars Bjørknæs
Generelt
Opnåelse af autorisationen
De autoriseredes forsikringsdækning
Piratmæglernes omfang og konsekvenser
Fra 2004 ændredes den tyrkiske lovgivning på en række punkter, således at det nu ikke længere er tilstrækkeligt blot at arbejde som ejendomsmægler. Nu skal der foreligge en egentlig autorisation, som til en vis grad kan sammenlignes med den som gælder for danske ejendomsmæglere. Formålet kan til dels også sidestilles, nemlig at sørge for at de personer som beskæftiger sig med ejendomshandel har en uddannelse indenfor området.
Blandt de andre formål med at kræve en autorisation til at drive ejendomsmæglervirksomhed var, at man fra lovgivers side ønskede at begrænse antallet af ”ejendomsmæglerne” i de tyrkiske feriebyer, hvor det er udbredt at mange supplere deres almindelige jobs med provision for ejendomssalg. Eksempelvis hotelansatte, taxachauffører og tjenere, som sælger fast ejendom samtidig med at de udføre deres traditionelle arbejde.
For at kunne drive ejendomsmæglervirksomhed i Alanya, som er klart det område med flest danske kunder, er det en forudsætning at have bestået en eksamen fra Alanya Trade and Commerce Chamber(Altso).
Det kan diskuteres om den udbudte undervisning og den afholdte eksamen har et niveau, som kan sidestilles med hvad vi kender fra Danmark. Mens niveauet herhjemme er højnet betydeligt de seneste år og bl.a. nu medfører krav som til en HD-eksamen på handelshøjskoler, er dette ikke tilfældet i Tyrkiet. Her lægges i højere grad på en generel forståelse af køb og salg af fast ejendom samt tyrkisk sprog.
Grundet sidstnævnte forudsætning er det de færreste udlændinge, som har været i stand til at erhverve sig en autorisation til at drive ejendomsmæglervirksomhed.
Et af de områder hvor det til gengæld er muligt at sammenligne danske ejendomsmæglere med (stats)autorisation med deres tyrkiske kollegaer er på spørgsmålet om forsikringsdækning. Også tyrkiske mæglere med autorisation skal have en forsikring, som kan gå ind og dække eventuelle ansvarspådragende handlinger.
Dog er det værd at bemærke, at hverken dækningsgrad eller omfang kan sidestilles med danske forhold, hvor der bl.a. også er en ekstra sikring fra ejendomsmæglernes landsorganisation DE hvis det værste uheld skal være ude. Af samme årsag skal forsikringsdækningen ikke anses
Alene i Alanya skønnes det, at der er mere end 500 registrerede og autoriserede mæglere, mens formentlig minimum det dobbelte allerede i begyndelsen af sæsonen 2006 operer uden offentlig tilladelse. Samtidig bør der ikke være tvivl om, at antallet og omfanget af piratmæglerne er stadigt stigende, og formentlig også vil være det i den kommende sommer- og feriesæson.
Konsekvenserne ved at gøre brug af en piratmægler er ikke kun risikoen for den manglende forsikringsdækning ved eventuelle fejl, men i lige så høj grad at der sjældent er den samme direkte forbindelse med køber og sælger, som hvor der er tale om en autoriseret mægler. Konsekvenserne kan bl.a. være, at der også er andre piratmæglere som har solgt præcist den samme ejendom, hvorefter man står tilbage med en risiko for at have mistet såvel ejendom som den erlagte købesum.