BOLIG, PRAKTISK

Erfaringer fra Bolig køb på Samos

Flag 28-02-15 ~7 minutters læsning · 1302 ord

Hej Fremtidige bolig købere i det Græske.

Nu er der snart gået 1 år siden jeg købte en lejlighed på Samos i byen Ireon.

Det startede i 201213 hvor jeg og min daværende forlovede undersøgte bolig markedet i Pythagorion og Ireon på Samos.

Vi blev præsenteret for mange forskellige boliger, hus, lejligheder og ruiner, vi havde sat en max pris der aldrig blev ramt overhovedet. Når man så forklarede mægleren at det ikke holdt med priserne blev de fornærmede og viste ikke om de ”gad” vise mere frem.

Der var dog en lejlighed med hav udsigt i Ireon til 75000 euro, men der kunne prisen ikke forhandles ned. Den trængte til en kraftig istandsættelse.

Så lod vi mæglerne være og søgte selv rundt og snakkede med danskere der er fastboende om emner og var ude og se noget som ville koste en formue at istandsætte mens prisen ikke kunne forhandles.

På et tidspunkt under en løbetur ser jeg en bygning der er under renovering og der står at 3 lejligheder er til salg, banker på og der kommer en ældre herre som viser sig at være ejeren. Han viser mig de 3 lejligheder i meget forskellige prislag, en med 180 graders hav og promenade udsigt 30M2 + lille balkon fuldt møbleret til 80000 euro, de øvrige uden nogen særlig udsigt og på 40 M2 priserne noget lavere men passede nok til området midt i Pythagorion.

Ejeren kunne også hjælpe med finansieringen mod en udbetaling på 40000 euro, en rente på 3,5%. Det lød jo rimelige men skulle afdrage 10000 euro om året, det blev for dyrt. Sælgeren hjalp mig dog med at få Græsk skatte nummer for uden kan man ikke handle, måske hjalp han da han var pensioneret soldat og jeg er aktiv soldat.

Jeg lægger ro på søgningen laver dog en aftale med en dansk/græsk familie om at holde øje med emner, de får en krav liste som styre bolig søgningen for dem.

I efteråret 2013 sender de billeder af en 50M2 lejlighed 1 sal i Ireon med 3 balkoner, 5 minutter fra vandet. Det passer på mine krav, dog ville et ekstra værelse være godt men pyt. Jeg kontakter mægleren Giannis fra Samos Housing, som oplyser at den og lejligheden under er til salg samme størrelse og pris. 50000 euro var udlægget og jeg forhandlede den ned i 35000 euro mod at sende 10000 euro som sikkerhed, dette blev der så ikke noget af.

Jeg fik en lokal bolig advokat til at styrer sagens gang og han nægtede at de fik penge før handlen gik igennem. Der blev sendt et oversat skøde til mig kostede mig 80 euro, så jeg kunne læse hvad jeg købte, mægleren havde dog uden min viden lagt en sikkerhed ind hvis jeg ikke syntes om lejligheden ingen handel.

Så skulle jeg have lavet Apostillo koster 400 kr.(til advokaten på Samos) i Retten i Hjørring som skulle forbi udenrigsministeriet koster 160 kr. hvorefter Udenrigsministeriet sendte det videre i den vedlagte kuvert. Dette for at han iflg Græsk lov kan handle på mine vegne.

Herefter går alt så i stå og jeg kontakter mægler/advokaten og den dansk/græske familie hvad sker der, ingen ved noget.

I marts 2014 skriver jeg til mægleren gennem advokaten at nu er jeg ikke interesseret mere, så får jeg at vide at der er statslige problemer vedrørende bolig handler i hele Grækenland. Hmm kunne man ikke have fortalt det for længe siden. Nå vi aftaler at jeg kommer til Samos 2 maj og der skal alt være klar så jeg på 8 dage kan få ordnet alle handlens brogede vej så jeg den 10 maj kan sige at jeg er bolig ejer eller det modsatte.

Jeg har lånt et hus af en bekendt dernede så jeg har en base mens jeg er der, jeg mødes med den dansk/græske familie som er meget spændte og moderen fortæller at hun aldrig igen gør dette for det er mange penge og hvis nu jeg ikke ville have den alligevel. Sønnen tog mig med ud til lejligheden og ja den trængte til en kærlig hånd ellers fin beliggenhed i et stille kvarter.

Om aftenen mødtes jeg med mægleren som der fortalte om bolig handels problemet som snart have varet 1 år, alle Notariusser var sat ud af spil og uden dem ingen handler. Jeg har et godt møde og vi enes om at mødes næste morgen ved lejligheden og gennemgå alt hvad der indgår i handlen, så der ikke er nogle ups’er. Vi mødes og ser alt i kælderen må jeg bruge et område men er ikke mit, herefter lejligheden og der er ikke så meget at sige til det.

I bagklogskabens lys skulle jeg have været mere viden søgen, fyret duede ikke efter 1 år under vand efter oversvømmelsen i 2013, ledningssystemet i lejligheden var ikke i orden selvom tilstandsrapporten som er lovpligtig sagde at alt var ok. Nyt elsystem med nyt hfi anlæg kostede mig 375 euro.

Nå vi fik lov til at gå i gang med at male lejligheden op af ejerens stedfortræder, torsdag morgen kl. 08 mødte mægler, advokat, ejerens stedfortræder, Andreas fra den dansk/græske familie og jeg hos Notarius. Jeg medbringende de 35000 euro som lejligheden kostede samt salær til mægler og advokat samt til stempel afgifter og Notarius salær. Vi ventede længe på at papirerne blev færdiggjort og advokaten skulle læse alle 27 sider op på engelsk og jeg skulle bekræfte at jeg havde forstået og var enig i hver side derefter skrive under.

Under forløbet var vi så i banken og lave check da de ikke må få kontanter, var også i Samos by og betale skat af handlen samt ejendomskat 1081 euro. Så efter at have skrevet 3*27 sider under og betalt i øst og vest, rejste Notarius jeg op og gav hånd med beskeden om tillykke med ejerskabet og derefter stedfortræderen, så mægleren og sidst advokaten. Mægleren fik sine 700 euro i salær advokaten sine 550 euro for papir arbejdet, Notarius og stempel afgift 1287 euro og sælgeren fik 33245 euro for Notarius salær og stempel afgifter trækkes fra købesummen. Så slut resultatet blev kun 34650 euro, ikke at jeg ved hvorfor men alle var tilfredse, klokken var nu også blevet 1730. En lang og udmattende dag hvor tålmodighed skulle være i højsædet, hos den dansk/græske familie var der glæde og de havde hentet lagkage og Champagne for det skulle fejres. Denne familie har været og er stadig guld værd for mig, Sønnen Andreas er så Care taker som forsikringen kræver på boliger der ejes af udlændinge.

Siden har jeg været dernede 4 gange for at sætte lejligheden op som jeg ønsker den ved brug af lokale forretninger og håndværkere. Det har været en stor mundfuld da man skal have en utrolig tålmodighed og ikke mindst huske siestaen hvor man ikke kan lave noget der støjer.

Der er skiftet vinduer og dører til termo og aluminium samt rulle skodder som gør indbos forsikringen billigere. Revet køkkenet ned og fået sat nye klinker op, skiftet alle hårdhvidevarer og købt alle møbler hos IKEA Athen øst som også stod for transporten til Samos til en fornuftig penge. Nyligt fået nylon gardiner på den de nu sammenlagte balkoner mod gaden som virker som en vinter stue. Hele renoveringen med nye møbler, nye vinduer/dører, fornyelse af køkkenet, nye hårdehvidevarer, vinter stue samt maling til hele herligheden 109000 dkkr. så er alt nyt og lækkert. En god pensions gave til sig selv.

Erfarings hovedpunkter:

Få en advokat lokalt

Tjek boligen ordentlig igennem

Stol ikke på tilstandsrapporten, mægleren

Tryk prisen hvis der er nogle ting I ikke er tilfreds med

Være tilstede så I kan lave Apostilloen dernede, er billigere

Brug lokale håndværkere og byggemarkeder.

Undersøg hvad I skal betale i ejendomskat i DK

En stor portion TÅLMODIGHED

MVH

Søren ”Ny græker” Olesen

Skribentmail: