REJSE, TRANSPORT, JURA, REGLER, BILER

Red liv - husk det nu lovpligtige sikkerhedsudstyr i bilen

Flag 26-06-08 ~2 minutters læsning · 323 ord

Fra og med tirsdag d. 1. juli 2008 er det i Frankrig lovpligtigt at have et sæt sikkerhedsudstyr liggende i hver bil. Sikkerhedsudstyret skal som minimum bestå af en gul sikkerhedsvest med selvlysende striber for og bag samt en advarselstrekant med reflekser. Frankrig følger hermed trop med en række andre europæiske lande, der også påbyder bilister samme sikkerhedsregler. Udstyret skal bruges til at gøre nødstedte bilister til fods klart synlig og advarer andre trafikanter, særligt udenfor de lyse dagtimer, om at en bil har været nødsaget til at stoppe i nødsporet, i rabatten eller i værste fald på selve vejen. Hvert år sker der i Frankrig et stort antal følgeulykker med ting- og personskader heraf dødelige, når nødstedte bilister stopper og bevæger sig ud for at tilse bilens tilstand, skifte dæk, gå efter brændstof, eller hvad der nu måtte være galt. Med de høje hastigheder, der ses på motorveje såvel som på landeveje, har passerende trafikanter ofte kun ganske kort tid til at opfatte den nødstedte, og lufttrykket alene fra en passerende bil eller lastbil kan være nok til at skabe yderst farlige situationer.

Bliver en bilist stoppet i Frankrig uden det lovpligtige sikkerhedsudstyr efter de nye regler har trådt i kraft, vanker der omgående en bøde på 135 €. Som konsekvens meldes der landet over storm mod detailbutikker, som sælger sikkerhedsudstyr. Flere store supermarkeder modtager flere leverancer dagligt for at leve op til efterspørgelsen, inden loven træder i kraft om få dage.

Danskere, som rejser på bilferie i Frankrig skal naturligvis også have det lovpligtige sikkerhedsudstyr med i bilen. Desuden er det altid en fornuftig ide at sørge for at førstehjælpskassen er med om bord og fyldt op med nye gazebind, plastre, jod osv, hvis uheldet har været ude og der har været brugt fra kassen. Lejer man en bil, er det ligeledes en god ide at spørge om bilen er korrekt udstyret, før man forlader biludlejningsfirmaet.

God tur og kør forsigtigt!

Skribentmail: