BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, FERIEBOLIGER

Flag 13-06-21 ~9 minutters læsning · 1833 ord

Hele 53 milliarder euro.

Ejendomsmægler Ellen Søs Lundqvist, der bor i Umbrien, Italien, fortæller, at hun har oplevet et sandt boom af danskere, der har henvendt sig til det ejendomsmæglerfirma, hun arbejder for i Italien.

»Vi kan konstatere, at antallet af henvendelser på det nærmeste er eksploderet i løbet af 2020 og i 1. kvartal af ’21,« fortæller Ellen Søs Lundqvist og fortsætter:

»Vi mærker, at interessen for køb af ferieboliger og helårsboliger for den sags skyld på ingen måde er dalet under pandemien, snarere tværtom.«

Ifølge Ellen Søs Lundqvist har det italienske boligmarked været nogenlunde stabilt under coronapandemien.

Påvirker ikke lysten til at købe

»Priserne er faldet er smule, men under 5 pct., og med stigende interesse forventer vi, at priserne vil begynde at stige i løbet af 2021,« siger hun og påpeger, at især Umbrien er blevet populært.

»Om det skyldes, at her er god plads, mere ro og autentisk, skal jeg ikke kunne sige. Det kan også hænge sammen med, at regionen har klaret sig godt rent smittemæssigt,« siger hun og tilføjer, at den stigende interesse både gælder dyre og billige huse.

Ellen Søs Lundqvist forventer, at salget vil stige yderligere de kommende måneder, når der langsomt åbnes for rejser mellem EU-landene.

»Vi har flere, der stå klar til at rejse herned, så snart de må. Enten for at besigtige et hus en sidste gang eller for at underskrive købsaftalen,« siger hun.

Ellen Søs Lundqvist har det seneste år flere gange rådet købelystne danskere til lige at vente lidt med at købe et hus.

»Vi har haft folk, der ville købe en ejendom udelukkende ud fra billeder og tegninger. Det må man selvfølgelig gerne, men jeg råder altid folk til at komme herned og se boligen rigtigt først. For mig handler det også om at være sikker på, at folk nu også har den rigtige forventning og opfattelse af det hus, de er interesserede i. Jeg synes personligt, man skal mærke et hus, inden man køber det. Mærke, om man føler sig hjemme i det,« forklarer hun.

Så stort blev tabet for den italienske turistindustri i 2020, da corona-pandemien satte en brat stopper for udenlandske turisters ferierejser til støvlelandet i syd. Ferier, der ellers for mange rejsende giver det årlige tilskud af sol, kultur, forrygende mad og ditto vin.

Alene i løbet af sommeren 2020 manglede de italienske hoteller, B&B’s og agriturismi 74 millioner kunder i butikken, og da året løb ud, kunne Italien konstatere, at 2020 blev et rædselsår med 192 millioner færre overnattende turister.

Det viser en opgørelse fra Isat, der er Italiens pendant til Danmarks Statistik. Værre ser det ud for de italienske rejsebureauer, der på landsplan oplevede en nedgang på hele 97 pct.

Af samme årsag tales der i Italien i denne tid meget om, hvad der kan gøres for at redde dette års turisme, der normalt udgør omkring 13 pct. af landets bnp. Coronapas, gode testmuligheder, brug af mundbind og andre tiltag for at holde smitten nede diskuteres derfor kontinuerligt både på nationalt og regionalt niveau.

Heldigvis - for Italien - er der meget, der tyder på, at turisterne er mere end klar til at vende tilbage for at nyde en cappuccino på en solbeskin-net piazza og en drink under den lune aftenhimmel.

Flere har endog valgt perioden med nedlukning til at købe egen feriebolig i Italien. Det viser en rundringning til flere ejendomsmæglere, boligadvokater og ejendomsudviklere med kendskab til det italienske boligmarked.

Et sandt boom

Advokat i bolighandel Luigi Farina, der arbejder ved Alliance Advokater, fortæller, at han har haft flere sager med salg af boliger.

»Umiddelbart havde jeg forventet, at salget ville falde eller blive sat i stå, men vi har oplevet en stigende interesse. Jeg tror, det hænger sammen med, at mange hellere vil investere deres penge i en bolig i udlandet end eksempelvis betale negativ rente af deres opsparinger i banken,« siger Luigi Farina.

Stig Hardbo Jørgensen, indehaver af Andelshotellet, der sælger lejlighedsprojekter i både Portugal, Spanien og Italien, kan nikke genkendende til Ellen Søs Lundqvists oplevelser.

Corona stopper ikke drømmene

Stig Hardbo Jørgensen fortæller således, at han siden august 2020 har solgt ikke færre end 19 lejlighedsandele i et nyt projekt i Umbrien, Italien. Projektet, der hedder Antico Frantoio d’Oro, består af 16 lejligheder, der ligger i en smukt restaureret vin- og olivenoliegård fra 1600-tallet i grænselandet imellem Toscana og Umbrien.

Hver lejlighed har flere ejere, der på skift holder ferier i dem.

»Det er mit indtryk, at coronanedlukningen stort set ikke har påvirket folks lyst til at købe negativt. Snarere tværtom. At vi har solgt 19 andele under nedlukningen, viser for mig, at selv ikke corona og rejseforbud har kunnet sætte en stopper for folks drømme,« siger Stig Hardbo Jørgensen.

Umiddelbart havde jeg forventet, at salget ville falde eller blive sat i stå, men vi har oplevet en stigende interesse.

Han mener, at succesen skyldes, at mange allerede kender konceptet og Andelshotellet, og at tilliden til at handle er stor, og det endog selv om ikke alle havde besøgt lejlighederne, før de skrev under på købsaftalen.

»Det er vi selvfølgelig glade for og stolte af,« konstaterer han.

Stig Hardbo Jørgensen påpeger, at selv om Umbrien som region ikke på noget tidspunkt har været så hårdt ramt af corona, som eksempelvis flere af de norditalienske regioner, har også denne mere ukendte region mistet mere end 200 mio. euro på grund af de manglende turister i 2020.

»Derfor glæder det os, at vi kan hjælpe med at få gang i rejseriet igen,« siger han

Ingen betænkeligheder

Et af de par, der har købt bolig i Italien under pandemien, er Gunn og Finn Bang.

Parret, der også har en feriebolig i Portugal, valgte i sommeren 2020 at købe andel i en af ferielejlighederne i Antico Frantoio d’Oro i Umbrien.

»VI kender konceptet fra Portugal og var ikke i tvivl om, at vi gerne ville være en del af projektet i Umbrien. Vi var dernede i sommers og skrev bagefter under med det samme. Vivar slet ikke i tvivl, for os var det helt fantastisk,« lyder det fra Gunn Bang, der forklarer, at modellen med at eje en andel i en lejlighed fungerer perfekt for hende og hendes mand.

»Vi synes, det er en fantastisk måde at holde ferie på. Vi har vores egen lejlighed, kender området og for os starter ferien, den dag vi ankommer. Vi skal ikke bruge tid på at finde et supermarked eller den lokale oste- eller vinproducent, for vi kender dem jo allerede,« siger hun.

Parret har ikke haft betænkeligheder ved at købe feriebolig under coronapandemien.

»Slet ikke. Vi foretrækker at holde ferie vores eget sted, det virker mere sikkert end at bo på hotel. Desuden har vi oplevet Italien som sikkert under coronaen. Da vi var dernede, var Italien længere fremme end Danmark med mundbind, afstand og håndsprit ved indgangen til alle forretninger. Vi følte os trygge, og det gør vi stadig,« siger hun og tilføjer, at hun og hendes mand håber at gense lejligheden i Umbrien allerede den kommende sommer.

Peter og Bettina De Lasson Jørgensen er blandt de danskere, der har købt feriebolig i Italien under pandemi-en. Foto: Privat

I Italien afholdes der året rundt festivaler for stort set alt; kastanjen, trøflen, vinen, Jomfru Maria, den Hellige Frans og selvfølgelig også musik. Umbria Jazz i Perugia afholdes i år for 50. gang. Foto: Lene Brøndum

Under corona har mange af de lokale markeder i Italien været lukket ned, eller i hvert fald kraftigt reduceret. I flere regionerne er smittetallene nu så lave, at markederne lukker op igen. Foto: Lene Brøndum

»Vi skal selvfølgelig derned. Umbrien er fuldstændig fantastisk. En virkelig perle,« konstaterer Gunn Bang.

Også Peter og Bettina De Lasson Jørgensen er blandt de danskere, der har købt bolig i Italien under coronapandemien.

De skrev under på deres købsaftale lillejuleaften sidste år som en tidlig julegave og kan ikke vente, til de må komme ned til deres hus, der ligger i en lille by ved navn Cossano Belbo i Pie-monte-provinsen. Byen, der ligger omkring 60 km sydøst for Torino og ca. 60 km nordøst for Cuneo, har kun cirka 961 indbyggere, og det var netop noget af det, der tiltalte parret.

»Området er alt andet end turistet. Der er smukt, autentisk, og der er kun ganske få i hele byen, der taler engelsk,« fortæller Peter De Lasson Jørgensen, der sammen med sin hustru så huset første gang i sommeren ’20.

Ikke farligere end at gå i Rema 1000

»Normalt har vi taget på campingferie, så at vi nu har købt hus, er noget helt, helt andet. Men vi besøgte en ven, der også har hus i området, og blev simpelthen forelskede i det,« siger han og forklarer, at de på grund af coronaudbruddet har måttet have ekstra hjælp til at gennemføre hushandlen.

»Vi kunne jo ikke bare køre til Italien i tide og utide, så handlen er blevet til med hjælp fra lokale. Det samme gør sig gældende for den renovering, huset skal igennem her til foråret. Vi har måttet underskrive fuldmagter for at få lavet den endelige købsaftale og det samme i forbindelse med betaling, indhentning af håndværkertilbud og så videre. Men det hele er gået fint,« siger han, der glæder sig til endelig at komme ned til huset igen sammen med familien.

»Så snart det hele åbner, kører vi,« lyder det med et smil.

Ifølge Peter De Lasson Jørgensen har hverken han eller hustruen Bettina været bekymrede for at købe hus i Italien, der ellers har været hårdt ramt af covid-19.

»Slet ikke. Da vi var i Italien i sommer, oplevede vi, at der var styr på tingene, og at alle passede på sig selv og hinanden. Jeg tror ikke, det er farligere at tage til Italien, end det er at gå i Rema 1000,« konstaterer han let.

At mange danskere som familien De Lasson Jørgensen savner Italien og er mere end klar til atter at kunne rejse til landet, så snart det bliver muligt, er der da heller ikke tvivl om.

En rundspørge i Lacebook-gruppen Livsnydere af Italien tilkendegiver 92 af gruppens 232 medlemmer, at de er klar til at rejse sydpå, så snart det atter bliver tilladt, hvad enten det måtte kræve coronapas, test og andre tiltag, der nedsætter risikoen for smitte.

Størsteparten tilkendegiver desuden, at de forventer at rejse, som de gjorde tidligere. Det vil sige, at coronapandemien tilsyneladende ikke i nævneværdig form har ændret deres rejsemønstre. ■

Normalt besøges Assisi af hundredtusindvis af turister og pilgrimme.

Her ses pladsen foran Basilica di San Francesco ved middagstid under Italiens første nedlukningen. At se pladsen så mennesketom kræver normalt at man står endog meget tidligt op. Foto: Lene Brøndum

Vil man for alvor tæt på den umbriske madkultur, så bør man flytte hovedparten af sine indkøb ud på de lokale markeder. Foto: Lene Brøndum

Selvom covid-19 sidste år lagde en betydelig dæmper på rejselystne danskeres mulighed for at rejse ud i verden, har flere i 2020 købt ferieboliger i Italien. Foto: Lene Brøndum


UDENRIGSMINISTERIET

fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Italien.

Skribentmail: